Rektor Troells Toya

Troells Toya

Skuespiller, instruktør & rektor for Skuespillerakademiet

"Siden jeg selv blev uddannet, har jeg haft tanken om en teaterskole. En regulær forskole

til teaterskolerne er kendt i mange andre lande, men ikke i Danmark.

Jeg syntes, der manglede et sted, hvor man på daglig basis kan udvikle og grounde folk og give dem de bedste betingelser for at stå rene og klare til optagelsesprøverne. Heldigvis var jeg ikke den eneste, der syntes det var en god ide. Vi har fået rigtig god respons både fra eleverne, undervisere og branchen"


Troells Toya

Uddannet skuespiller i 1988 fra International School of Arts i København. På Troells Toyas cv kan bl.a. nævnes medvirken i diverse teaterstykker såsom Jul i Gammelby, Skatteøen, Grease, Fame og Atlantis samt tv-serier som Strisser på Samsø, Taxa og Lågen i Bogen. Han har desuden lagt stemme til flere hundrede tegnefilm, herunder Handy Manny, Ninja Turtles, Clone Wars, Oliver Twist, Grum og Grusom. Derudover har han medvirket i og leveret tekster og musik til diverse revyer, ligesom han har oversat og bearbejdet teaterstykker, Tv-drama og diverse tegne- og dukkefilm for DR og TV2.


De seneste år har hans tyngdepunkt været forskudt i retning af instruktion. 25 store musicals er det blevet til de sidste 9 år, blandt andet Amlet, Farinelli, Elverhøj og Der var en gang. Derudover flere revyer: Alm. Brand Revy og Københavnerrevyen. Samtidig har han givet privatundervisning til elever, hovedsageligt som forberedelse til optagelse på statens teaterskoler samt undervist unge på Eventyrteatret. Troells har arbejdet som coach for både skuespillere og erhvervsfolk og er en aktiv foredragsholder inden for emnerne Skuespiltræning, Kropssprog, Stemmebrug og Eksamensteknik.

"Troells Toya er en urkraft, når det kommer til skuespilfaget, og en suveræn inspirationskilde med kompetencer som de allerbedste"


Emil Birk Hartmann,

Det Danske Musicalakademi 2011-2014

"Med Troells Toya som underviser og vejleder er du hjulpet godt på vej! Troells er hvad man vil kalde en ildsjæl"


Maria Schou Petersen,

elev efterår 2012

"Alle burde prøve et forløb på Skuespillerakademiet mindst en gang i livet og ikke mindst møde Troells Toya, som er det mest ægte menneske jeg nogensinde har mødt!"


Stina Lykke Volf,

elev forår 2014